Dersom du har en nettside eller en blogg er affiliate markedsføring en fin mulighet til å tjene penger, både fordi det er gratis å komme i gang og fordi det er forholdsvis enkelt. Det er imidlertid ikke enkelt å skaffe et godt trafikkgrunnlag (mange besøkende) og det er heller ikke enkelt å maksimere inntjeningen. I denne artikkelen ser vi blant annet på hvordan du kan tjene penger som affiliate, hvordan du kan komme i gang, samt hvordan du kan tjene mest mulig penger. 

Om affiliate markedsføring
Denne typen annonsering vil si at det inngås en avtale mellom deg og en nettbutikk eller lignende. Avtalen er at du skal promotere et eller flere produkter på din nettside eller blogg og du vil så tjene penger når noen klikker seg videre fra din nettside og så utfører en ønsker handling, for eksempel et kjøp. Hvor mye penger du tjener vil variere en del. Noen avtaler innebærer at du får en fastsatt prosentandel av kjøpesummen, men det kan også være en fastsatt sum. Legg merke til at det ikke bare er nettbutikker og salg som gir deg mulighet til å tjene penger som affiliate.  En affiliate kan også tjene penger på at noen klikker seg videre for så å delta i en konkurranse, på at noen aksepterer et tilbud, at noen melder seg inn i en bokklubb, med mer.

 

Potensialet er stort
Affiliate markedsføring er storindustri og det omsettes for milliarder av kroner på verdensbasis. Også i Norge omsettes det for store summer og mulighetene for å tjene penger er absolutt til stede. Dersom du er ute etter en ekstrajobb kan dette med andre ord være noe å vurdere, men husk at du behøver et godt trafikkgrunnlag, noe det kan ta lang tid å bygge opp.

Vær kritisk
Det er naturlig nok gratis å komme i gang, men legg merke til at affiliate-annonsering likevel kan koste deg penger. Da tenker vi på det faktum at andre annonse typer kan gi bedre inntekter. Vi antar for eksempel at legger ut en affiliate-annonse på din blogg og denne så å si ikke gir deg inntekter, til tross for godt med besøkende. Da er det rimelig å anta at denne annonsen ha kostet deg penger, fordi en annen type annonse som for eksempel AdSense sannsynligvis ville ha gitt en del inntekter. Ukritisk å benytte seg av affiliate annonser uten å sammenligne med andre muligheter er med andre ord noe du bør unngå.

Legg spesielt merke til at affiliate markedsføring vanligvis har en viktig negativ side for bloggere og andre som skal tjene penger på denne måten. Den at det som regel kun betales provisjon når en annonse har genert et salg eller en annen ønsker handling og det betyr følgende. Dersom du har lagt ut en slik annonse på din blogg og denne ikke generer inntekter, så får annonsøren mye gratis reklame. Annonser fra AdSense, hvor du tjener penger for hvert eneste klikk vil da være et bedre alternativ. Direkte salg av annonseplass, hvor du for eksempel tar betalt pr visning kan også være noe å vurdere. Her kan du lese om AdSense

Hvordan komme i gang?
Den beste og enkleste mulighet til å komme i gang er å melde inn i et affiliate-nettverk og årsaken til det et at slike nettverk har avtaler med en rekke nettbutikker og andre aktører som du kan benytte deg av. Dersom du ønsker det kan du naturligvis også inngå direkte avtaler med de nettbutikkene som åpner for en slik mulighet. På den måten er det mulig å tjene mer penger fordi du kan forhandle frem en høyere provisjon. Men, det krever mye mer arbeid og anbefales ikke for nybegynnere.     
Affiliate-nettverk
Som nevnt er affiliate nettverk en enkel og grei mulighet for deg som ønsker å tjene penger som affiliate. Her kan du velge blant mange forskjellige annonser og dermed øker muligheten til å tjene penger. De store norske affiliate-nettverkene har for eksempel alle mer enn 100 annonsører du kan velge blant og det betyr gode muligheter til å finne relevante annonser.

Her finner du muligheter til ekstrajobb på nett


En annen stor fordel er at de fleste slike nettverk sporer dine leads og samler inn provisjon fra alle annonsørene for så å utbetale penger til deg til rett tid. Dersom du benytter velkjente og etablerte nettverk kan du med andre ord være rimelig trygg på at du får penger du tjener som affiliate når du skal. Her er noen anerkjente affiliate-nettverk som vi anbefaler. Vi benytter selv deres tjenester til å tjene penger.

•    TradeTracker er et affiliate-nettverk som blant annet har en rekke annonsører innen bransjer som finans og helse. 
•    TradeDoubler er er et affiliate-nettverk som blant annet har mange annonsører innen reiseliv, samt innen netthandel.
•    Netbooster er et affiliate-nettverk som har et stort utvalg annonsører innen det meste. Bokklubber. (Se annonse nederst på siden).
•    Euroads er et affiliate-nettverk hvor du finner annonsører innen flere bransjer. Kjører mange konkurranser og quiz.


Hvordan tjene penger?
Det er noen elementer som er spesielt viktige for mulighetene til å tjene penger som affiliate. Først og fremst gjelder det å velge riktige produkter å annonsere for og riktige produkter vil i denne sammenheng si at du velger å annonsere for produkter som sammenfaller med innholdet på nettstedet ditt. Dersom du har en nettside om ferie og reise er for eksempel en annonse for Hotels.com en relevant annonse. Dersom du har en blogg om musikk og videospill vil en annonse for fiskeutstyr sannsynligvis generere svært lite penger. Poenget et å finne annonser som vil være av interesse for dine lesere. Her kan du lese om det å tjene penger på markedsføring av e-bøker.

Det er en del du kan gjøre for å øke inntektene
Det er mye du kan gjøre for å tjene mer penger som affiliate. Søkemotoroptimalisering, som vil kunne gi mer trafikk er for eksempel en ting. En annen ting er å sørge for at du tjener mest mulig penger pr salg eller handling du generer. Det er nemlig forskjell på hvor mange prosent eller hvor mye penger du får per salg. Sjekk derfor hvilke produkter i en aktuell kategori som gir deg best betalt per salg og gjerne også hvilket affiliate-nettverk som gir høyest provisjon.

Ting tar tid

Mulighetene til å tjene penger som affiliate er gode og det er mange som tjener greit med penger på denne måten. Annonser som er relevante for innholdet på din nettside, eventuell konkurranse, samt hvor mye du tjener per salg er noen av elementene som vil avgjøre om du lykkes som affiliate. Ikke mist motet selv om det skulle gå litt tregt i starten. Ting tar tid, spesielt i denne bransjen og det gjelder å prøve seg litt fram. Å tjene penger som affiliate er en kontinuerlig læreprosess og det er alltid mulig å øke inntektene.

Her finner du tips om flere inntektsmuligheter
- Her finner du tips om filopplasting og her om nettsalg

Ekstrajobb

Hvordan tjene ekstra penger på nett?

Tjen ekstra penger med affiliate markedsføring