I denne artikkelen finner du tips om det å komme i gang med blogging, samt om hva som skal til for å tjene penger som blogger. Det å lykkes som blogger er krevende og det er svært få som ender opp med en noenlunde grei timelønn. Er du ute etter en ekstrajobb fordi du behøver penger er med andre ord blogging et heller usikkert valg. På den annen side kan alle i utgangspunktet tjene penger på denne måten og som enkelte har bevist, er det mulig å tjene gode penger som blogger. 

Du behøver en blogg
Flere store leverandører tilbyr deg å drive en blogg under deres domene. Dette er gratis, det er enkelt og alt er gjort klart for deg. Det eneste du behøver å gjøre er å velge en mal og et navn på bloggen så er du i gang. De store fordelene med blogging på en slik måte er åpenbare, men det finnes også bakdeler. Du vil ikke få ditt eget domene, men i stedet få en nettadresse som minblogg.blogspot.no eller lignende. I tillegg er det flere steder store begrensinger på hva du kan legge ut av reklame. Muligheten til å tjene penger fra en slik blogg er altså noe begrenset. Vær også oppmerksom på at du ikke eier din egen blogg. Dersom du bryter retningslinjene til leverandøren kan bloggen slettes uten forvarsel.


En gratis løsning er ikke så dumt
For de fleste nybegynnere vil likevel en gratis blogg være et godt valg og det skyldes først og fremst at det er enkelt å komme i gang. I tillegg kan du enkelt og for under hundrelappen skaffe deg ditt eget domene, for eksempel minblogg.com. Vi anbefaler alle nybegynnere å starte oss blogger.com som er Google sin gratis bloggtjeneste. Der er det blant annet enkelt å endre på maler, sideoppsett, farger, menyer med mer. Samtidig kreves det bare et par museklikk for å legge inn ting som klipp fra YouTube, blogg-statistikk, bilder, meningsmålinger og bloggarkiv. Å skrive poster er like enkelt som å benytte Word.

Spesielt i forhold til det å tjene penger fremstår blogger.com som den desidert beste gratistjenesten. Som bruker disponerer du nemlig alle reklamerettighetene og så lenge Google sine retningslinjer følges kan du kjøre på med annonser. Det er ikke tilfellet på lignende gratis bloggplatformer hvor det det derfor er vanskeligere å tjene penger.

Personlig blogging
Hva du skal blogge om er et viktig valg i forhold til mulighetene du vil ha til å tjene penger og vi kan gjerne dele blogging inn i to hovedkategorier. En av disse er en form for personlig blogging hvor bloggen blir en form for dagbok hvor man skriver om sine følelser, tanker, meninger, opplevelser med mer. Nå velger du naturligvis selv hva du skal ha fokus på, men i forhold til et mål om å tjene penger bør du ha et par ting i bakhodet. For det første bør du blogge om noen som mange er interessert i å lese om og for det andre bør du blogge om noen kan knyttet til relevante annonser.

Her finner du tips om en god mulighet til å tjene penger på blogginnlegg

Det kan for eksempel være en hobby, en interesse, eller noe du har gode kunnskaper om og som du ønsker å dele med andre. La oss si at du har stor interesse for og kunnskap om sko. Gjennom å dele denne interessen med leserne dine øker du muligheten for at bloggen din skal generere inntekter. Du kan for eksempel annonsere for en skobutikk på bloggen din og en slik annonse vil være relevant i forhold til innholdet. Det øker muligheten for at du skal tjene penger, fordi det er sannsynlig at mange lesere vil klikke på denne annonsen.     

Blogging om et bestemt tema
Personlig blogging er altså den ene av to hovedkategorier. Den andre er blogging om et bestemt emne. Enkelt forklart lager du da en informasjons- eller temablogg. I utgangspunktet kan du velge hvilket som helst emne, men vi anbefaler at du har to ting i bakhodet når du velger tema for slik en slik blogg. For det første bør er det viktig å velge emne du har kunnskap om og/eller interesse for. Det vil være en stor fordel i forhold til motivasjonen, samtidig som det er enklere å skrive om noe du kan. For det andre bør du velge et emne som gjør det mulig å tjene penger på blogging. 

Sjekk våre tips om raske penger
Sjekk våre tips om betalte spørreundersøkelser

La oss si at du har stor interesse for reiser og andre kulturer. En blogg som tilbyr informasjon og tips om forskjellige feriemål vil da være et aktuelt prosjekt for deg. Annonser for feriemål som du tilbyr informasjon om vil da gi gode muligheter til å tjene penger. Mer komplisert er det ikke å velge tema, men du bør være oppmerksom på en ting. På noen områder kan det være stor konkurranse om leserne. Forsøk å velge et emne hvor det ikke finnes alt for mange seriøse og dyktige konkurrenter. Det finnes flere gratis verktøy som lar deg sjekke konkurransen på et emne for eksempel Google keyword tool eller Wordtracker.

For å tjene penger behøves trafikk
Uten lesere vil du ikke kunne tjene penger på blogging og det er naturligvis dette punktet som langt på vei vil avgjøre om du lykkes som blogger. Sats først og fremst på godt innhold og gjerne blogginnlegg som kan skape debatt. Rykter sprer seg som kjent vanvittig raskt på nett og en blogg med velskrevet og interessant innhold vil forholdsvis fort få god trafikk. Mange vil også lenke til en velskrevet blogg, noe som betyr gratis reklame. 


Blogglisten.no og Bloop.no er eksempler på blogglister som kan skaffe litt trafikk til bloggen. Sosiale nettverk som Facebook og Twitter kan også benyttes til dette formålet. Til syvende og sist er det likevel kvaliteten på din blogging som vil være avgjørende. Kreativitet, evnen til å sette ting på spissen, samt evnen til å komme med gode poeng kan være gode virkemidler i så måte. 

Søkemotoroptimalisering kan være løsningen

Når det gjelder en temablogg er det en annen viktig faktor som kommer inn i bildet, nemlig trafikk fra søkemotorer og da først og fremst Google. Arbeidet med å skaffe slik trafikk har fått betegnelsen søkemotoroptimalisering, noe du kan lese mer om her. Kort forklart er målet at personer som søker på frasen gode hotell i London skal komme til din blogg med informasjon om feriereiser. Spesielt for deg som går for en temablogg er søkemotoroptimalisering en mulighet til å skaffe flere lesere og dermed også til å tjene penger.

Hvordan tjene penger?
For å tjene penger på blogging må du rett og slett benytte deg av den trafikken du har på best mulig måte. Annonser fra AdSense, annonser og tekstlenker fra affiliate-program, samt salg av annonseplass er alle metoder som genererer penger dersom de benyttes riktig. Videre kan du selge blogginnlegg og lenker, men det bør du være forsiktig med blant annet fordi salg og kjøp av lenker kan straffes av Google slik at bloggen din fjernes fra søkeresultatene.

Tips om hvordan du kan tjene penger på bloggen finner du i artiklene nedenfor, samt på dette nettstedet, hvor du blant annet finner 53 bloggtips. Før du kommer så langt er imidlertid trafikk det viktigste. Hvor mye penger du kan tjene på blogging avhenger i stor grad av hvor mye trafikk du har. Konsentrer deg i første omgang om innholdet på bloggen, samt på arbeidet med å skaffe lesere. Her kan du lese om mikroblogger på Squdioo.


Sjekk hvordan du kan komme i gang med AdSense
Sjekk hvordan du kommer i gang som affiliate
Sjekk hvordan du kan tjene ekstra penger
Sjekk hvordan du kan skaffe ekstrajobb som oversetter
Sjekk hvordan du kan lykkes med nettsalg på eBay

Hvordan tjene ekstra penger på nett?

Ekstrajobb

Ønsker du en ekstrjobb som blogger?